Cum s-ar putea stopa teribilismul din trafic. Șoferi amendați în baza filmărilor camerelor de bord

2622
3
Cum s-ar putea stopa teribilismul din trafic. Șoferi amendați în baza filmărilor camerelor de bord - fond-proiect-oug-pareri2-1713893743.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Afacerilor Interne a repus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță prin care polițiștii vor putea sancționa conducătorii auto în baza filmărilor realizate de camerele de bord și de camerele de supraveghere.

Astfel, cei ce surprind comportamente agresive în trafic vor putea transmite înregistrările audio-video către secțiile de poliție, după care, în baza acestora, cei vinovați vor putea fi sancționați.

De asemenea, polițiștii vor putea utiliza și date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice, cu ajutorul cărora oamenii legii vor putea sancționa mai multe tipuri de abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic, așa cum se întâmplă în cazul înregistrărilor făcute de camerele de bord și telefoane.

Pentru sancționarea unui șofer, înregistrarea audio-video sau video a camerei de bord sau a telefonului trebuie să surprindă manevrele agresive executate de acesta. „Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (...) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, prevede proiectul.



Ce fapte pot fi raportate de conducătorii auto


Potrivit articolului 541 din Codul rutier, comportamentul agresiv în trafic se referă la manevrele: deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, alternând din stânga în dreapta, pentru a depăși un șir de vehicule care circulă în același sens; întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor; pornirea vehiculului prin patinarea excesivă în gol a roților; intimidarea participanților la trafic prin circulația la o distanță foarte redusă de un alt vehicul sau prin reducerea bruscă a vitezei de deplasare, fără motiv întemeiat; folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase; deplasarea doar pe o roată a mopedului sau a motocicletei; mersul cu spatele cu scopul intimidării participanților la trafic aflați în spatele vehiculului; drifturile și stânjenirea persoanelor aflate în zona drumului public prin accelerarea repetată a motorului.

Ce trebuie să aibă șoferii în vedere înainte de a raporta ilegalitatea

Persoanele care au fost martore ale unui comportament agresiv în trafic vor putea încărca înregistrările cu evenimentul rutier pe un site web special propus în proiect și vor putea sesiza infracțiunea la sediul poliției rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere.

Pentru a fi validă și luată în considerare de polițiști, înregistrarea video trebuie să îndeplinească următoarele cerințe: să surprindă manevrele agresive făcute de participantul la trafic; să fie prezente data și ora la care au fost surprinse manevrele; să se poată identifica locul în care au fost surprinse imaginile; să se vadă vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz, și semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevre agresive, relevante pentru constatarea contravenției.



Ce părere au conducătorii auto din Constanța despre prevederile acestei ordonanțe


Mulți dintre conducătorii care lucrează în domeniul transportului de persoane sunt încântați de propunerea Ministerului Afacerilor Interne și doresc ca proiectul să fie implementat. „Este bine, e normal să fie așa. Sunt de acord, toți vom fi de acord”, a spus Toma Cosmin, conducător auto la CT Bus, în vreme ce un șofer din autogară susține că „ar fi foarte utilă legea aceasta, pentru că nu am cuvinte să descriu câtă dezordine și cât balamuc există pe șosele”.

Aceștia sunt revoltați din cauza haosului din trafic, unii dintre ei declarând chiar că a ajuns să le fie frică de ceilalți conducători: „Am lucrat pe tir 22 de ani și 23 pe autocare, autobuze și mie, sincer să vă spun, a ajuns să îmi fie frică în trafic, pentru că poate dau de un șofer băut, drogat sau fără experiență. În sensurile giratorii, dacă nu sunt atent…ei nu știu care are prioritate și care nu. Reduci tu viteza și îl lași pe nebun să treacă”.

De asemenea, un conducător auto care practică taximetria în Constanța a spus că este de acord cu noile propuneri și critică dur participanții la trafic: „Sunt destui care conduc agresiv. Sunt unii care nici nu ar trebui să circule pe șosea. La noi ori pe arătură, ori pe șosea e tot aia. La ora actuală, toți căruțașii sunt șoferi”.

În anul 2022, un proiect de lege care prezenta măsuri asemănătoare a fost respins definitiv în Parlament.

Pentru ca acest proiect de Ordonanță de Urgență să se poată pune în aplicare, trebuie să fie adoptat de către Executiv și publicat în Monitorul Oficial.



Comentează știrea

Epoca Imediat Tehnologica
24 aprilie

Recent 1sapt. ca se preconizeaza toate masinile cutie neaga si in caz de accident pe 30sec toti parametrii masinii ! Mai departe, cuplare la satelit sau centru local de monitorizare si direct acasa amenda ! Intermediar si obligatoriu dispozitiv de stocare local poate si camera [ imediat pe verificare , chiar si pe revizia tehnica programata ca te anunta cu rosu si alea raman salvate ! ] Cit sa fie viteza de propagare 30 ani ? poate mai rapid 10-15 ani, etc. Poate si sosea intelectuala : plin de senzori si camere sau mai multe variante coroborate sa nu scape nici 1amenda ! Respectarea legii e buna, dar ... ca dar-ul asta e exact ca si Credinta cu ambele tabere mult mai vizibile ! [ cit viata privata si cit super monitorizare ]

Epoca Imediat Tehnologica
24 aprilie

Unele premise : tahometru, gps si orice dispozitiv cu sim deja sint implementate, dar nu e generalizat si bine standardizat cu cuplaj pe Politie ! standardizat = [ sa poti sa dai amenda pe cadrul legal]

Epoca Imediat Tehnologica
24 aprilie

Pai dronele cum merg ? Pe LCD-ul Comandantului Suprem de Flamura Rosie cu Litere pe Galben Stralucitor se vede bine mereu atit pozitionarea cit si indicativul eroului Decebal inconjurat de flota de zburatoare balauricesti !

Pagina a fost generata in 0.4267 secunde